петак, 10. јун 2011.

Саветовање из области руралног туризма

Дана  8.6.2011.год у организацији Привредне коморе Београд  сектора за туризам и угоститељство одржано је саветовање  из области руралног туризма са освртом на развој туристичке и рекреативне индустрије, у руралним ,периферним или мање развијеним регионима. Саветовању су испред удружења присуствовали председник УГБО Поповић Миломир, подпредседник  УГБО Горан Лазић, представник савета за пољопривреду Бобан Стублинчевић, представници савета за туризам и очување традиционалних вредности Бојана Златић, Мина Давковски и Нина Костић.
Уводну реч је дао секретар за туризам у привредној комори Београда господин Горан Јанковић, након тога учешће су у дискусији узели Јасна Симовић из министарства економије и регионалног развоја одсек туризам затим проф.др. Миладин Севалић Универзитет Београда-Пољопривредни факултет на тему Туризам у руралним деловима Београда. Уважени гост из Хрватске као председник управе Хрватски Фармер мр.сц.  Дијана Катица је презентовала стање руралног туризма у Хрватској истичући пројекат "Лијепа наша Сава". На тему субвенције за отварање нових радних места је образложила александра Дордевић испред Националне службе за запошљавање. По теми финансиске мере подршке су говорили дир. КБЦ банке Дејан Вукотић и Александар Јокић испред Комерцијалне банке. На брендирање и значај бренда у сеоском туризму  је објаснила мастер Милена Вукић. Питања везе медија и комуникације са истим је објаснила  Јасмина Никитовић Стоичић уредник емисије Знање имање. Питање организације догађаја у руралним областима је објаснио мр.Игор Стаменковић са Универзитета у Новом Саду. Испред Завода за заштиту споменика културе  на тему Народног Градитељства је учешће узела Живковић Нада. На тему органске хране као предуслов конкурентности руралног туризма је говорио Бранко Цицић Председник Фонда ОРГАНСКА СРБИЈА.
Након обрађених и горе наведених тема учесници саветовања су као пример доброг искорака у искоришћавању потенцијала сопствених извора и међусобне сарадње  у развоју туризма посетили опстину Сурчин и обишли неколико дестинација које су се нашле у туристичкој понуди на том подручју.
Учесници саветовања су обишли:  
Винарију Секулић где смо имали прилику дегустирати вина из властитог винограда
Посета Бојцинској суми и етно ресторану  Бојцинска колиба  Прогар
Наутичко село БИСЕР у Бољевцима   
Посета етно кући Стајков 
Обилазак салаша Стремен на коме смо имали прилике дегустирати специјалитете националне кухиње Срема
Сви учесници скупа су били презадовољни са оним сто су чули и видели  и са стеченим знањима са тог саветовања понели једно велико искуство како је и шта све могуће искористити за развој Руралног туризма код нас.
галерија

Нема коментара:

Постави коментар